Jordbruksredskap.

 

Det var primitiva jordbruksredskap våra förfäder använde sig av. Vid skörden användes t.ex. en sejd (skära), en liten lie som hölls i handen och mycket gick de på knä och skar. Paulus Näsman i Kläppe berättar att en mäling skulle skäras om dagen och för detta fick de 1 krona och mat. Inget kornstrå fick lämnas kvar. På våren var det kvinnans lott att så säden och då använde hon den s.k. såskäppan. Den var äggformad och hade en träkrok att hänga över axeln så att hon kunde så med båda händerna. Vid tröskningen användes mest slagan, en käpp i vars ena ända ett grovt slagträ var fästat med läderrem. Det var konst att slå med slaga.

Säden lades rätt så tjockt på logolvet och slagan skulle gå i viss ordning och var man två skulle man slå i takt, vilket hördes bättre utifrån. Erik Dahl i Kusböle berättar att de första tröskvandringarna bestod av en tjock träbult, vars ena ända var smalare och fästad i en stolpe i loggolvet. Man tog då in hästen på logen där han fick gå runt och dra träbulten. För att hästen inte skulle kasa i säden band de med något seltyg en s.k. skitpåse därbak. Den första tröskmaskinen som kom var en riktig sensation. Det var Karl i Smebacken i Oviken som skaffade den första i de här trakterna. Fyra man stod i skjortärmarna och drog detta tunga verk så svetten ångade om dem och dagtraktamentet var 1 krona och mat.

Slåttern varande i 7 veckor förr, beroende på all lieslått i skogen. Första slåttermaskinen Erik Dahl minns var 1901, den hette Palmqranz efter den jämtländska uppfinnaren.

Paulus Näsman i Kläppe berättar att omkring 1880 kom rakpinnharven. Ramen var av trä och det fanns ett andtag att hålla i, annars slängde den hit och dit. Vid samma tid kom Bergsplogarna, de var smidda i Berg och hade bara ett handtag fästat på mitten och i övre ändan försedd med en pinne tvärsöver att ta ett fast grepp om. En skyffel fanns då av trä men järnskodd runt om. En slag grep fanns också, den var försedd med tre grova järnpinnar, så kraftiga att det gick använda den i tjälad mark.

I fäbodarna fanns gammalt ingen separator. Mjölken silades i trätråg för att sedan skummas och därefter kom en holk av trä till användning. I slutet av 1800-talet kom separatorerna från Alfa Laval till hemmen. En sorts släde att användas att användas på barmark fanns också. Den hade breda hjul, c:a 20 cm och kallades skarr. Sannolikt hade den kommit från Norge. För harvning i trädan användes den s.k. tassharven med pinnar som en klo, fästade i en träram. Den förste som köpte slåttermaskin i Myckelåsen var Bertil Eriksson, omkring 1900. I Välje var det Olof Olofsson, RikOlle kallad, år 1904. Det var maskiner av svensk tillverkning från Rottneros bruk. Sen kom den amerikanska slåttermaskinen Milwaukee av vilken Anders Eriksson köpte den första tvåbetesmaskinen. Första lastvagnen köpte O.M. Bellman 1896.

Sven Persson i Välje skaffade den första gödselspridaren 1905 samt den första självbindaren och balansräfsan. Samme man blev också ägare till den första  radsåningsmaskinen år 1910, priset var 185 kronor. Att han inte tillhörde de konservativa bevisas väl av att han köpte första bilen i Marby socken 1921. Säljare var Magnus Persson i Arvesund och priset var 7 000 kronor. Fabrikatet var Elear. Den första potatisupptagaren här omkring hade Paulus Karlsson i Myckelåsen 1911. Till Myckelåsen kom den första gödselspridaren och radsåningsmaskinen 1912 och ägare var Anders Erikson

Det första riktiga tröskverket var stort och ägdes gemensamt av flera byar. Det flyttades från gård till gård och från by till by och tröskade till långt in på hösten. Det drevs av en stor tändkulemotor. Numera finns det flera mindre, självrensande tröskverk här men ingen skördetröska. Den första som köpte traktor var Karl Ljungdahl i Välje 1951 och i Myckelåsen Gösta Eriksson och John Agerberg 1952. Första mjölkmaskinen kom till Myckelåsen genom Nils Olof Nordman.

Upptecknat 1954 Av Anna Eriksson

 

 

Tillbaka till Anna Eriksson

Tillbaka till jordbruket