En efterlysning

 

Hans namn var Axel Lundin (är lite osäker på förnamnet).

En sommarkväll – troligen 1943 – kom han ledande sin cykel upp till
vår gård i Välje Cykeln var tungt lastad med packväskor både fram och bak.

Han var gårdfarihandlare. Sedan han visat sitt sortiment och affärerna med mina föräldrar avklarats, frågade han om nattlogi eftersom det var kvällstid och det fick han naturligtvis plus mat och kaffe.

När vi satt där vid matbordet, fick han syn på mitt dragspel och sen blev det bara musik hela kvällen. Han berättade att han spelet med och kände många av dom stora på den tiden som Hans Erik Nääs, Ragnar Sundqvist, Hylén m.fl. Sin skicklighet visade han genom att spela melodier av dom herrarna plus mycket mera på mitt enkla Hagströmspel utan trappstegsklaviatur.

Det blev en minnesvärd kväll för oss där i dagligstugan, kanske särskilt
för min far som varit en flitig dansbanemusiker i sin ungdom.

Axel hade drabbats av en åkomma som gjorde det omöjligt för honom att försörja sej som musiker. Han stannade hos oss några dagar samtidigt som han gjorde affärer i gårdarna.

Efter några månader kom han igen. Då med ett pärlemorglänsande blått Neco Special som han skickat efter från Gävle och ville lämna i förvar hos oss tills han kunde flytta in i Wallner´s som han fått hyra. Det fina dragspelet fick jag använda om jag ville –
om….

Vi hade naturligtvis nära kontakt med honom när han flyttat in och
förstod så småningom vad som lockat honom till byn..

Vintern blev kall och stugan var säkert inte lämpad för vinter boende med bara köksspisen som värmekälla. Somliga nätter sov han nog inte många timmar. När vi frågade honom sa han att sömnen vart dålig för ”råtterna
grejar jämt me sina papper”

En lördagskväll strax efter trettonhelgen for vi på dans i Månsåsens föreningshus. Axel hade övertalats att spela, ensam och utan komp. Pappa spände Blenda framför långsläden och så bar det iväg. Vi och Axel med instrument samt några danssugna grannar. Det blev en trevlig lördagskväll trots lång o kall resa.

Efter någon tid lämnade Axel oss och blev kanske gårdfarihandlare igen. Vi hörde inget mera från honom - tyvärr. Som jag minns honom var han en person som inte gjorde så stort väsen av sej och sina färdigheter.

Har Du som läser detta ytterligare uppgifter eller foton,

hör av Dej till:

Ruben Karlsson

Odenskogsvägen 84
831 61 Östersund
063-100096

eller e-post: ruben.karlsson@comhem.se

 

Tillbaka