Fågeljakt.

 

På 60-talet var det mycket bättre med småvilt än det är i dag. Men för dem som minns 1927 finns det faktiskt ingenting att jämföra med. Jag minns att dom berättade om John Jutman att han skjutit 18 stycken tjädertuppar en dag. Jag nämnde det för hans bror Teodor som bodde i Häxåsen och fick svaret: Det rekordet har jag slagit många gånger.  

Och att detta inte var skryt vågar jag faktiskt gå i god för. I det sammanhanget måste jag nämna att jag faktiskt mötte honom en gång när han var på väg till Östersund med häst för att sälja 99 tjädrar och ett stort antal orrar. Att detta verkar otroligt är jag medveten om men någon stans i litteraturen finns uppgifter om dom som skjutit tjäder till en Amerikabiljett, undrar just om inte trappern Bergström var en av dem. Faktum är att dom som lärt sig att hantera armens gevär modell 96 hade gyllene tider. 

Min två år äldre bror köpte i alla fall ett armegevär modell 96 men det var för sent för att han skulle få uppleva något liknande som dom som var med 1927 faktiskt fick. Men jag tror mig minnas den dag när han lyckades bäst. Det var medan vi hade Storgräftån kvar. Vår kusin Albin och vi två var däruppe en dag på jakt, Albin och jag som bara hade hagelgevär skulle gå upp på fjället och jaga ripa medan Anders som hade sitt armegevär föredrog att stanna nere på myrarna och hade turen att träffa på en liten flock tjädrar som var så pass spaka, som vi brukar säga, att han fick dem all plus en orre. Men detta blev också så vitt jag vet rekordet för hans del och det måste jag erkänna att mina 13 ripor verkade liksom lite futtigt i jämförelse. 13 ripor mot 7 tjädrar och en orre.

 

Tillbaka