Nya älgpass.

 

Jag tillhörde ju från unga år till min fars jaktlag men vid mina strövtåg hade jag fått för mig att diket mellan Äggfors domäner och Lidénskiftet som vi sa på de tiden skulle absolut vara ett tvärsäkert älgpass varför jag kom överens med ägaren till Lidensskiftet att mot en avgift av 5 kronor få sitta där kommande höst. Äggfors AB hade ju en koja på lägenhetsåsen.

Nu var det så att jag redan då hade en svåger i Östersund som hette Erik Lundqvist och var i det närmaste lika tokig som jag när det gällde jakt. Jag hade träffat honom för ett tag sedan och han hade fått reda på mina planer inför höstens älgjakt och visste även var jag skulle bo.

Men döm om min förvåning när jag kom upp till kojan och finner att min svåger är före mig och bjuder på stekt strömming. Han hade nämligen hösten förut plockat mylta på trakten och hade liksom jag hittat ett absolut tvärsäkert älgpass i rågången mot prästskogen där han tänkte sitta Och kommer dom från Äggfors så tillhör jag naturligtvis prästskogens jaktlag och kommer dom från prästskogen så är det tvärtom och om jag får skjuta så delar vi älgen, du och jag.

Detta blev för mig ett minne för livet men det blev sista gången som jag svek mitt gamla älglag ända tills jag flyttade till Skallböle.

 

Tillbaka